Damwanden

Een damwand is, simpel gezegd, een verticaal geplaatste wand die werkt als een grond- of waterkerende constructie. Damwanden worden in vele bouwkundige toepassingen gebruikt, zoals als kademuur langs de haven, oeverbescherming, onderdeel van een waterkering en voor de wanden van een bouwkuip. Als u op zoek bent naar maatwerk op het gebied van damwanden, dan bent u bij Kraaijeveld Hardhout Constructies aan het juiste adres.

De technische aspecten

Een houten damwand wordt opgebouwd uit verticale planken, voorzien van messing en groef. Deze planken worden geheid met de messing of de groef vooruit. Wanneer met de messing vooruit wordt geheid, wijkt de grond gemakkelijker uiteen dan wanneer de groef voor zou staan. De methode wordt vooraf bepaald na grondige analyse van de situatie.

Op de plek van haakse hoeken worden zogenaamde dampalen toegepast. Deze palen zijn voorzien van twee groeven. De eerste damplank na een dampaal is aan weerszijden voorzien van een messing. Aan de waterkant van de damwand zitten gewoonlijk een of twee, met bouten bevestigde gordingen. Deze bouten moeten tegen corrosie beschermd zijn. Zo wordt een lange levensduur van de damwanden gegarandeerd.

De damwand is eventueel te verankeren in de achterliggende grond. Doordat verankerde damwanden meestal dunner en korter zijn dan onverankerde damwanden zijn ze vaak economischer. De afmetingen van damwanden en gordingen worden vastgesteld met een sterkteberekening. De werkende breedte van damwandplanken moet tussen 150 en 350 mm liggen. Dit zullen wij bij Kraaijeveld Hardhout Constructies uitvoerig onderzoeken.

Houten damwanden van Kraaijeveld Hardhout Constructies

Voor kleinere projecten is niet-tropisch hout, zoals eiken en verduurzaamd naaldhout, geschikt. Voor de grotere projecten is tropisch loofhout ook geschikt. Wij adviseren u graag bij welke houtsoort het beste bij uw project past.

Wilt u meer weten over onze damwanden of even kennismaken? Neem dan contact met ons op. Hopelijk kunnen wij u zo snel mogelijk helpen aan een nieuwe damwand!

Damwanden

Wilt u meer weten over onze diensten of een afspraak maken?

Neem dan contact met ons op.

    Cart